Vertrouwenspersoon start-up

Vertrouwenspersoon start-up

Vertrouwenspersoon start-up: voor een veilige werkcultuur

Een vertrouwenspersoon bij een start-up of scale-up kan bijdragen aan een veilige werkcultuur en kan helpen ongewenst gedrag door zowel collega’s als leidinggevenden tegen te gaan. Start- en scale-ups staan bekend om hun innovaties, snelle groei en unieke bedrijfsculturen. Door de informele manier waarop de relatief jonge medewerkers met elkaar om gaan kunnen grenzen tussen collega’s vervagen, dit in combinatie met ambitieuze groeidoelstellingen, kan ertoe leiden dat ongewenste situaties of zelfs onveilige werkculturen ontstaan.

Met Trustlr leert jouw personeel ongewenst gedrag tijdig te herkennen en het gesprek aan te gaan. Zo leg je met een extern vertrouwenspersoon de basis voor een duurzame veilige werkcultuur binnen je start-up of scale-up.

Ontdek zelf hoe Trustlr zich onderscheidt

Pool diverse externe LVV-registervertrouwenspersonen

Al onze externe vertrouwenspersonen zijn LVV-gecertificeerd, maar wat wij nog belangrijker vinden: We zijn divers (gender, cultuur, lhbtiq+) spreken meerdere talen en hebben verschillende achtergronden.

Voldoen aan wetgeving én verwachtingen overtreffen

Als het binnenkort verplicht wordt om bij bedrijven vanaf 10 medewerkers een vertrouwenspersoon aan te stellen zit je bij ons gelijk goed. Met onze persoonlijke benadering leveren we altijd extra.

Zichtbaar, laagdrempelig en toegankelijk

Onze proactieve aanpak en ontwikkelde tools zorgen voor uitstekende zichtbaarheid en daarmee toegankelijke ondersteuning. Onze innovatieve dienstverlening heeft zowel on- als offline mogelijkheden.

Compleet ontzorgd implementatietraject

Geen organisatie is hetzelfde, daarom geloven wij in dienstverlening op maat. Wij werken met een implementatietraject om onze service op jouw behoefte te kunnen finetunen. Daarbij bepalen we welke ontwikkelde tools het beste passen.

Waarom start-ups een vertrouwenspersoon nodig hebben

Start-ups hebben een vertrouwenspersoon nodig, omdat ze een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een onveilige werkcultuur, ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties. De reden hierachter lijken de doorgaans ambitieuze groeidoelstellingen van start-ups, in combinatie met het vaak jonge personeelsbestand van deze organisaties. Als een bedrijf net uit de startblokken schiet, ontbreekt het regelmatig aan heldere richtlijnen of een actueel beleid over psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Mede door de razendsnelle groei zijn gedragscodes vaak afwezig of achterhaald.

Trustlr werkt graag en erg veel met start-ups en scale-ups. Wij zien in de praktijk verschillende patronen die regelmatig terugkomen bij start- en scal-ups welke leiden tot verhoogde risico, zoals bijvoorbeeld getalenteerde, maar onervaren managers. Wil je meer achtergrond informatie over de verhoogde risico’s en onze visie hierop? Lees dan onze blog: onveilige werkcultuur bij start-ups.

Externe vertrouwenspersoon
Externe vertrouwenspersoon

Wat zijn de gevolgen van ongewenst gedrag bij start-ups en scale-ups

De gevolgen van ongewenst gedrag in start- en scale-ups zijn niet te onderschatten. Een onveilige werkcultuur kan leiden tot een hoog verloop, burn-outs, lagere productiviteit en zelfs juridische geschillen. Medewerkers die zich niet veilig of gewaardeerd voelen, zullen minder geneigd zijn hun beste werk te leveren of überhaupt bij het bedrijf te blijven. Het gebrek aan structurele ondersteuning en duidelijk beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting kan deze problemen verergeren. Ook kan het de reputatie van het bedrijf schaden, wat cruciaal is voor het aantrekken van zowel klanten als talent. Integriteit schendingen kunnen vaker voor komen, omdat processen nog minder goed zijn ingericht door de continue veranderingen.

Bij veel start-ups is ‘company culture’ een erg belangrijk onderwerp. Wil je als start-up bekend staan om je bedrijfscultuur, dan begint het met investeren in een veilige werkcultuur en het tegengaan van ongewenst gedrag.

Trustlr is er voor elke organisatie

Voor elke branche

Van horeca en toerisme tot consultancy en notariskantoren — Trustlr is net zo veelzijdig als jouw bedrijf.

Voor al je medewerkers

Met TrustNet geven we medewerkers de macht; zij houden de regie over hun eigen werkklimaat.

Voor elke situatie

Ongewenst gedrag kent, helaas, vele vormen. Wij staan, zonder oordeel, open voor elke situatie die onveilig voelt.

Voor elke dag

Het is beter als ‘t nooit gebeurd, maar als het gebeurd dan is Trustlr direct bereikbaar. We staan 24/7 voor je klaar.

Extra diensten

Breidt onze alles-in-één dienstverlening uit en maak van Trustlr jullie één-voor-alles oplossing.

Online voorlichting en preventie

Online cursussen ontworpen om jouw organisatie proactief te ondersteunen in het voorkomen van ongewenst gedrag en integriteit. TrustNet is ons online kennisplatform met voorlichting om een veilige werkomgeving te bevorderen.

Workshop op locatie

Medewerkers meenemen in de opbouw van een veilig werkklimaat gaat wat ons betreft het allerbest op bekende plekken. Op de werkvloer of een favoriete teamlocatie.

Hulp bij gedragscode

De richtlijnen voor het gedrag van jouw medewerkers behoren nog te vaak tot de ongeschreven regels. Wij maken het duidelijk en inzichtelijk voor iedereen, met een gedragscode op papier.

Ervaring opdoen, in Virtual Reality

Herken jij ongewenst gedrag als het zich voor je neus afspeelt? Met deze VR-experience simuleren we onveilige situaties zodat jouw mensen getraind worden om het gedrag te herkennen dat we samen willen voorkomen.

Vertrouwenspersoon start-up inhuren

Wil jij voor jouw start-up een vertrouwenspersoon inhuren? Trustlr begrijpt de uitdagingen waar start-ups en scale-ups voor staan. De dynamiek van snelgroeiende bedrijven vereist flexibele en effectieve oplossingen. Ons e-learning platform, TrustNet, zorgt ervoor dat elke nieuwe medewerker toegang krijgt tot belangrijke voorlichting. Zo worden de kosten laag gehouden en wordt continuïteit in voorlichting gewaarborgd, zelfs bij personeelsverloop.

Speciaal voor leidinggevenden bieden wij e-learnings die hen de tools geven om ongewenste omgangsvormen en integriteitskwesties effectief aan te pakken. Met name deze voorlichting kan het verschil maken voor jouw bedrijfscultuur. Met Trustlr zorg je proactief voor een veilige werkcultuur, zodat jouw start-up of scale-up kan blijven groeien en bloeien.

Externe Vertrouwenspersoon start-up
Vertrouwenspersoon start-up
Den Haag

Den Haag  Vertrouwenspersoon start-up

Amsterdam

Amsterdam Vertrouwenspersoon start-up

Rotterdam

Rotterdam Vertrouwenspersoon start-up

Arnhem

Arnhem Vertrouwenspersoon start-up

Groningen

Groningen Vertrouwenspersoon start-up

Schiedam
Schiedam Vertrouwenspersoon start-up
Leiden

Leiden Vertrouwenspersoon start-up

Utrecht

Utrecht Vertrouwenspersoon start-up

Eindhoven
Eindhoven Vertrouwenspersoon start-up
Breda

Breda Vertrouwenspersoon start-up

Onze externe vertrouwenspersonen zijn in elke stad beschikbaar

Wil je online ondersteuning of liever een fysieke afspraak? Onze externe vertrouwenspersonen zijn er voor je, waar je ook bent.

De beste versie van jullie bedrijf creëren medewerkers samen. Trustlr biedt innovatieve en preventieve oplossingen — de begeleiding die nodig is om alles in goede banen te leiden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op algemene vragen vind je hier. Voor specifieke vragen mag je altijd een afspraak met ons team maken.

De Tweede Kamer heeft in 2023 de initiatiefwet van Groen Links aangenomen. Deze wet wordt nu door de Eerste Kamer behandeld. Omdat 95% van alle wetsvoorstellen die door de Tweede Kamer komen ook in de Eerste Kamer worden aangenomen, lijkt het er sterk op dat een externe vertrouwenspersoon binnenkort verplicht wordt bij bedrijven met meer dan 10 medewerkers.

We werken aan preventie en interventie. In het beste geval helpen onze externe vertrouwenspersonen alleen met het proactief verbeteren van jullie werkcultuur. Toch, mocht het nodig zijn, dan helpen we om ongewenst gedrag en integriteitsschendingen bespreekbaar te maken en werken samen we aan de-escalatie.

Ongewenst gedrag gaat om pesten, discriminatie, intimidatie en (seksuele) intimidatie. Integriteitskwesties zijn zaken als diefstal, fraude, belangenverstrengeling, corruptie en andere vormen van (machts)misbruik die de organisatie of de maatschappij schaden.

De drie belangrijkste taken van onze vertrouwenspersonen zijn het bieden van eerste opvang, begeleiding en advies aan medewerkers, het geven van voorlichting, en het verstrekken van gevraagd en ongevraagd advies aan de top van een organisatie.

Daarnaast biedt Trustlr via het Trustlr-platform extra preventieve diensten aan door middel van onze e-learnings.

Elke werkgever is verplicht om een beleid te voeren op psychosociale arbeidsbelasting . Eén van de manieren hoe de Nederlandse Arbeidsinspectie (de Arbo-inspectie) hierop controleert is door te kijken naar de aanwezigheid van een aantal zaken die je met Trustlr direct geregeld hebt, zoals een vertrouwenspersoon beschikbaar stellen en voorlichting over ongewenst omgangsvormen. Ook de aanwezigheid van een gedragscode en een klachtenregeling worden gecontroleerd en Trustlr kan beiden voor je regelen.

Klinkt leuk: ‘onze vertrouwenspersonen helpen je kosten besparen,’ maar hoe werkt dat? In Nederland hebben jaarlijks 1,2 miljoen mensen te maken met ongewenste omgangsvormen op de werkvloer, en van de 6 miljard euro aan werkgerelateerde verzuimkosten wordt 64% veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting. Omdat de diensten van Trustlr proactief bijdragen aan een veiligere werkcultuur, zien we vaak een afname in werkgerelateerde verzuimkosten. Daarnaast helpt het Trustlr-platform ons om onze declarabele uren te verlagen, waardoor onze dienst al snel meer oplevert dan je erin investeert.

Het vertrouwen van deze bedrijven motiveert ons elke dag

Iedereen verdient het om te werken in een veilige werkcultuur en daarom zijn deze bedrijven slechts het begin. Ontdek de dankbare reacties die ons motiveren om elke dag 100% te geven.

Fiona Gelton
Fiona GeltonRegister Taxateur en interne vertrouwenspersoon bij Envalue
Read More
Wij hebben een interne vertrouwenspersoon en een externe vertrouwenspersoon van Trustlr. En deze combinatie van enerzijds keuzevrijheid vanuit de medewerkers tot wie zij zich willen richten (in- of extern) en daarnaast een goede sparringpartner voor de interne vertrouwenspersoon werkt voor ons erg goed.
Helen Groeneveld
Helen GroeneveldAdjunct Directeur bij Actor Consultancy
Read More
De communicatie verloopt zeer prettig; van een laagdrempelige kennismaking tot snelle reacties per mail en het meedenken in interne cursussen. Wij zijn erg tevreden.
Peter-Paul Verhoef
Peter-Paul VerhoefCEO bij Hightech ICT
Read More
We waarderen Trustlr omdat het ons eenvoudig helpt voldoen aan wet- en regelgeving. Als klein bedrijf kunnen we geen interne vertrouwenspersoon aanstellen. Met Trustlr bieden we collega's toegang tot informatie, voorlichting en advies, wat zorgt voor een veilige werkomgeving.
Eric Beugelsdijk
Eric BeugelsdijkEigenaar bij Roestig Blond
Read More
De proactieve benadering van Trustlr. voor het creëren van een goede werkomgeving past perfect bij onze waarden. Daarnaast helpt het ons ook om volledig te voldoen aan wet- en regelgeving. Trustlr heeft zichzelf bewezen als een waardevolle partner voor ons bedrijf."
Sander Reijsmeijer
Sander ReijsmeijerEigenaar bij Cafe Constant
Read More
Persoonlijk contact en geweldige service. Wij hadden een heel goede en veilige werksfeer, maar toch voelt het goed om vanuit goed werkgeverschap een veilige werkomgeving te bieden aan mijn medewerkers en verder te professionaliseren. De communicatie van Trustlr gaat tot nu toe heel soepel.

Weet je genoeg of heb je nog een vraag?

Ons team staat voor je klaar — vandaag voor al je vragen en morgen voor al je oplossingen op het gebied van een veilige werkcultuur. Plan direct een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze vertrouwenspersonen en ze helpen je met de volgende stap.

Externe vertrouwenspersoon

Een betrouwbare keuze voor Nederlandse ondernemingen.

Externe vertrouwenspersoon Trustlr