Onveilige werkcultuur bij start-ups

Deze 4 elementen dragen bij aan een verhoogd risico op ongewenst gedrag en een onveilige werkcultuur bij start-ups en scale-ups.

Bij start- en scale-ups lijkt een verhoogd risico te bestaan op een onveilige werkcultuur. In augustus verscheen hier nog een interessant artikel over in het Financieel Dagblad (24 augustus 2023): “Hoe overleef ik mijn baan bij een start-up?“. Voorbeelden van grote scale ups die de laatste jaren de media haalden met hun onveilige werkomgeving waren de burn-out cultuur bij de Amerikaanse flexwerkkantoorverhuurder WeWork, de intimiderende managementstijl bij flitsbezorger Gorilla’s en de angstcultuur bij Uber Nederland. Hoewel er geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, lijkt het erop dat start- en scale-ups gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een onveilige werkcultuur. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Onveilige werkcultuur bij start-ups
Is er sprake van verhoogd risico op een onveilige werkcultuur bij start-ups?

Observaties van Trustlr in de praktijk die leiden tot onveilige werkculturen bij start-ups

Trustlr heeft veel ervaring met start- en scale-ups of kleine organisaties met een informele werkcultuur. Door onze ervaring binnen deze organisaties zijn we in staat een patroon van factoren te herkennen die bijdragen aan een onveilige werksfeer. Die vier factoren zijn:

  • Lagere gemiddelde leeftijd
  • Jonge talenten die (te) snel in managementfuncties terechtkomen
  • Hoge werkdruk
  • Verhoogde kans op micro-management

Lagere gemiddelde leeftijd bij start-ups

De gemiddelde leeftijd bij start-ups is doorgaans laag en de omgangsvormen zijn vaak informeel. Dit kan leiden tot het vervagen van professionele grenzen. Ook vinden jonge medewerkers het vaak lastig om nee te zeggen of om grenzen aan te geven. Hierdoor is het soms moeilijk is om elkaar aan te spreken op gedrag dat wel of niet gewenst is of om aan te geven dat een grens (werk gerelateerd of anderszins) bereikt is. Bij veel jonge ondernemingen wordt regelmatig geborreld of worden successen uitbundig gevierd. Bij inname van alcohol vervagen grenzen nog verder, waardoor situaties ontstaan die zonder alcoholgebruik niet waren ontstaan.

Jonge talenten die (te) snel in managementposities terecht komen

Werken in een snelgroeiende start- of scale-up biedt carrièrekansen en kan medewerkers vroeg in de loopbaan op leidinggevende posities zetten. Echter, jonge en onervaren leidinggevenden kunnen moeite hebben om ongewenst gedrag tijdig te herkennen of dragen zelf bij aan een onveilige werkcultuur door de hoge werkdruk die zij ervaren. In onze blog FNV-rapport omgangsvormen op de werkvloer is de schokkende uitkomst van het onderzoek dat de leidinggevende vaker de dader is dan de oplosser bij ongewenst gedrag op de werkvloer. Bij 50% van grensoverschrijdend gedrag is de leidinggevende in negatieve zin betrokken.

Hoge werkdruk bij start-ups

Door ambitieuze groeidoelstellingen, druk van investeerders en de wens tot snelle groei die gepaard gaat met continue veranderingen kan de werkdruk snel oplopen. Hoge werkdruk draagt bij aan stress, wat weer kan leiden tot ongewenst gedrag en een onveilige werkomgeving.

Kans op micro-management

Je zou het niet denken door de platte en informele werkcultuur, maar in start- en scale-ups kan sprake zijn van micromanagement. Het komt door de aard van de organisatie: klein, korte lijnen en management weet waar de medewerkers aan werken, waardoor vaak wordt bijgestuurd. Het kan ook komen doordat veel start- en scale-ups werken volgens een bepaalde methodiek met daily stand-ups waarin de ‘prio’s en hurdle’s’ worden besproken, wat ook micro-management in de hand helpt. Gevolg hiervan is dat medewerkers minder autonomie ervaren en een hogere werkdruk. Ook dat kan leiden tot verminderd werkplezier, verhoogde werkdruk en onveilige werksituaties.

Onveilige werkcultuur bij start-ups

Signalen van een onveilige werkcultuur bij een start-up

Tekenen van een onveilige werkcultuur bij een start-up kunnen zich op verschillende manieren uiten. De meest duidelijke signalen zijn een hoog verloop en uitval van medewerkers. Ook kan het zich uiten in ongemotiveerd of niet productief personeel. Een vertrouwenspersoon kan helpen als signaalfunctie bij een onveilige werkcultuur bij een start- of scale-up en uiteraard ook bij het verbeteren van een onveilige werkcultuur.

Trustlr. het antwoord op een onveilige werkcultuur bij start- en scale-ups

Bij veel jonge organisaties is de ‘company culture’ een hot topic en zijn deze organisaties ook gemotiveerd om te werken aan een fijne werkcultuur. Een onveilige werkcultuur bij een start-up is het laatste wat je wil. Veel van de organisaties waar wij mee samenwerken staan open voor feedback en leren snel. Daarom halen wij er zoveel voldoening uit om proactief samen te werken aan een veilige werkcultuur.  

Bij ons is het credo ‘beter voorkomen dan genezen’. Beetje cliché maar in ons werkveld o zo belangrijk en niet de standaard, waar de meeste vertrouwenspersonen puur reactief te werk gaan. Om die reden geeft Trustlr laagdrempelig voorlichting via het platform TrustNet. Naast voorlichting over omgangsvormen en integriteit voor medewerkers zijn er e-learnings beschikbaar specifiek voor leidinggevenden, die (onervaren) managers de broodnodige handvaten geven om situaties van ongewenst gedrag correct aan te vliegen. Veel van onze e-learnings zijn specifiek ontworpen voor start-ups en scale-ups.

Is een e-learning niet passend voor jou organisatie, dan komen wij graag een keertje langs op voorlichting te geven over de onderwerpen die jij belangrijk vind voor jouw organisatie. Een voordeel is dat we gelijk kennismaken, wat de drempel voor een hulpvraag kan verlagen.
Voor zowel on- als offline voorlichting geld, dat wij goed zichtbaar en bereikbaar zijn voor medewerkers in jouw organisatie. Wil je meer informatie over onze dienstverlening of een kennismakingsgesprek inplannen bezoek dan ook eens onze pagina: Vertrouwenspersoon start-up scale-up

Geschreven door: Ruben Woudenberg

Deel dit bericht op: