Gecertificeerd vertrouwenspersoon
Een gecertificeerd vertrouwenspersoon speelt een essentiële rol in het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om te kiezen voor een vertrouwenspersoon met de juiste certificering. We kijken naar de meerwaarde die een gecertificeerd vertrouwenspersoon biedt en de mogelijke verplichtingen en kwaliteitseisen die in de toekomst kunnen worden verwacht.
Waarom een gecertificeerd vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon met certificering brengt expertise en kwaliteit met zich mee. Door de juiste kwalificaties en vaardigheden te hebben, kan een gecertificeerde vertrouwenspersoon op een professionele en effectieve manier de rol vervullen. Hierdoor ontstaat vertrouwen en een veilige omgeving voor medewerkers om hun zorgen en problemen te delen. Daarnaast zorgt certificering ervoor dat de vertrouwenspersoon op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en best practices op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en het begeleiden van medewerkers bij situaties van grensoverschrijdend gedrag. Wil je alles weten over een vertrouwenspersoon lees dan dit artikel: Wat doet een vertrouwenspersoon
Gecertificeerd vertrouwenspersoon: wetgeving en kwaliteitseisen
Het belang van een gecertificeerd vertrouwenspersoon wordt ook erkend door de aankomende wetgeving. De verplichting van vertrouwenspersonen is bijna een feit en geld voor alle organisaties vanaf 10 FTE. Bovendien staat er in het initiatief wetsvoorstel een kwaliteitseis die gesteld wordt aan de certificering van vertrouwenspersonen. Dit betekent dat een vertrouwenspersoon gecertificeerd moet zijn en jaarlijks bijscholing moet volgen om de certificering te behouden. Deze ontwikkelingen zijn een reactie op de groeiende bewustwording van psychosociale arbeidsbelasting en de behoefte aan professionele ondersteuning voor medewerkers.
Opleiding tot gecertificeerd vertrouwenspersoon
De opleiding tot gecertificeerd vertrouwenspersoon neemt bij de meeste opleiders 4 dagen in beslag en kosten liggen gemiddeld rond de €1800.
De opleiding tot gecertificeerd vertrouwenspersoon biedt een uitgebreid curriculum dat verschillende aspecten van het vertrouwenspersoonswerk omvat. Tijdens de opleiding leer je onder andere:
- De wettelijke kaders: Je krijgt inzicht in de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot psychosociale arbeidsbelasting en de rol van de vertrouwenspersoon daarin.
- Communicatieve vaardigheden: Je ontwikkelt gesprekstechnieken en communicatieve vaardigheden die essentieel zijn voor het voeren van vertrouwelijke en professionele gesprekken met medewerkers.
- Psychologische aspecten: Je verdiept je in psychologische processen en dynamieken die kunnen optreden bij situaties zoals pesten, intimidatie en conflicten op de werkvloer.
- Beleidsvorming en preventie: Je leert hoe je als vertrouwenspersoon een bijdrage kunt leveren aan het ontwikkelen en implementeren van beleid gericht op het voorkomen en aanpakken van psychosociale problemen.
- Rapportage en verslaglegging: Je krijgt inzicht in het belang van duidelijke en accurate rapportage en verslaglegging van gesprekken en situaties die je als vertrouwenspersoon tegenkomt.
Gecertificeerd vertrouwenspersoon is vanaf 2024 register vertrouwenspersoon.
Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen
Een gerenommeerde certificeringsinstantie op het gebied van vertrouwenspersonen is de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). De LVV accrediteert opleiders die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en richtlijnen en is de meest geaccepteerde instantie in Nederland. Externe bureaus die streven naar kwaliteit en professionaliteit werken vaak met gecertificeerde vertrouwenspersonen van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).
Voor een overzicht van geaccrediteerde opleiders kun je terecht op de website van LVV: https://www.lvvv.nl/opleidingen. Op deze website vind je een breed scala aan opleidingsinstituten die de gecertificeerde opleiding tot vertrouwenspersoon aanbieden.
Lees ook de blog: LvV-Registervertrouwenspersoon vervangt LvV gecertificeerd vertrouwenspersoon