Diefstal op werk

Inhoudsopgave

Inleiding diefstal op werk

Diefstal op werk begint vaak klein, met het ‘lenen’ van een paar pennen uit de voorraadkast, maar voor je het weet, verdwijnen er laptops en andere waardevolle spullen. Diefstal op de werkplek is een probleem dat niet alleen financiële schade aanricht, maar ook de onderlinge vertrouwensband en de bedrijfscultuur kan schaden. Dit artikel belicht de verschillende aspecten van diefstal op het werk, de impact ervan, het belang van preventieve maatregelen en meer om diefstal te voorkomen en te weten wat te doen als er diefstal op de werkvloer plaats vindt.

Diefstal-op-werk
Diefstal op werk

Wat verstaan we onder diefstal op werk?

Diefstal op het werk omvat meer dan alleen het ontvreemden van fysieke eigendommen. Het strekt zich uit tot gegevensdiefstal, zoals het onrechtmatig meenemen van klantenlijsten of bedrijfsgeheimen, en tijd diefstal, waarbij werknemers bedrijfstijd gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Elk van deze vormen is een schending van integriteit.

Gevolgen van diefstal voor bedrijven

Naast directe financiële schade kan diefstal leiden tot een verstoorde werksfeer, verlies van vertrouwen tussen collega’s en schade aan de reputatie van het bedrijf. Het ondermijnt de integriteit van de organisatie en kan leiden tot een verhoogd personeelsverloop.

Preventieve maatregelen tegen diefstal

Effectieve preventie begint met het creëren van een transparante en open bedrijfscultuur waarin integer handelen wordt gestimuleerd. Duidelijke gedragscodes, een interne meldregeling voor klokkenluiders en beveiligingsmaatregelen zijn hierin belangrijk. Het betrekken van werknemers bij het ontwikkelen van deze maatregelen kan ook helpen om een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid te bevorderen.

Diefstal op werk

Meldregeling tegen diefstal op werk

Iedere organisatie zou een interne meldregeling moeten hebben tegen diefstal, misstanden en overige integriteitsissues. Voor bedrijven met meer dan 50 medewerkers is wettelijk vastgesteld in de wet bescherming klokkenluiders dat er een interne meldregeling moet zijn. Als werkgevers actief zijn in het bestrijden van stelend personeel, wordt de drempel om diefstal door een collega te melden direct ook lager. De vertrouwenspersoon integriteit kan een belangrijke rol spelen in deze meldregeling rol bij het aanpakken van diefstal op de werkplek.

Werknemers die diefstal waarnemen of vermoeden, kunnen dit vaak anoniem melden bij de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon kan de interne melding doen bij de het afgesproken loket van de werkgever zodat de klokkenluider ook hier anoniem kan blijven. De werkgever kan op zijn beurt een onderzoek van diefstal starten en vragen stellen aan de melder via de vertrouwenspersoon.

Diefstal op het werk onderzoek

Wanneer diefstal op het werk aan het licht komt, is een zorgvuldig en discreet onderzoek, uitgevoerd met respect voor alle betrokkenen, belangrijk. Het doel? De feiten boven tafel krijgen zonder valse beschuldigingen of onnodige onrust. Een goed uitgevoerd onderzoek beschermt niet alleen de rechten van alle betrokkenen, maar helpt ook om de onderliggende oorzaken van het probleem te identificeren. Dit kan variëren van gebrek aan toezicht tot onduidelijke regels over wat wel en niet mag.

Door te begrijpen waarom diefstal plaatsvindt, kunnen bedrijven effectievere preventiestrategieën ontwikkelen en herhaling in de toekomst voorkomen. het onderzoek wordt normaliter intern opgepakt door een op voorhand bepaalde onderzoekscommissie het onderzoek kan ook door een externe partij worden uitgevoerd. Transparantie naar het team toe, zonder inbreuk te maken op de privacy van de betrokkenen, helpt om het vertrouwen te herstellen.

Het belang van een duidelijk beleid

Een helder beleid dat de procedures rondom diefstal en integriteitsschendingen uiteenzet, is onmisbaar. Dit beleid, bestaande o.a uit een gedragscode, een vertrouwenspersoon integriteit en de klokkenluider of interne meldregeling moet regelmatig worden herzien en gecommuniceerd naar alle medewerkers, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en hoe zij misstanden kunnen melden.

Diefstal en ontslag op staande voet

Diefstal op het werk kan leiden tot ontslag op staande voet, een van de meest ingrijpende maatregelen die een werkgever kan nemen. Dit houdt in dat de arbeidsovereenkomst per direct wordt beëindigd zonder opzegtermijn, vanwege een dringende reden – in dit geval diefstal. Voor een geldig ontslag op staande voet moet de diefstal onomstotelijk vaststaan en moet de werkgever direct na ontdekking handelen.

Beschuldigd van diefstal op het werk

Het is belangrijk dat werknemers die beschuldigd worden van diefstal op het werk kalm te blijven maar zich bewust zijn van de ernstige gevolgen van diefstal, niet alleen voor hun baan maar ook voor hun toekomstige werkgelegenheid en reputatie. Bij een beschuldiging van diefstal is het raadzaam om juridische bijstand te zoeken om je rechten te beschermen en te navigeren door de complexe situatie die kan ontstaan.

Onterecht beschuldigd van diefstal op werk

Wanneer er sprake is van een onterechte beschuldiging van diefstal op werk, kan een onzorgvuldig onderzoek of ongegronde beschuldiging kan leiden tot aansprakelijkheid voor de werkgever, met mogelijke claims wegens laster of schending van arbeidsrechten. Voor zowel werknemers als werkgevers is het daarom belangrijk om zorgvuldig en met respect voor de juridische procedures te handelen, om onnodige schade en juridische complicaties te voorkomen. Voor een werknemer is het zoals benoemd in de vorige alinea raadzaam om juridisch advies in te winnen.

Diefstal op werk
Onterecht beschuldigd worden van diefstal op werk kan verstrekkende gevolgen hebben voor werknemer en werkgever

Diefstal op werk en gevangenisstraf

Diefstal op het werk kan, afhankelijk van de ernst en de waarde van de gestolen goederen, leiden tot strafrechtelijke vervolging en mogelijk een gevangenisstraf. In de wet wordt diefstal gezien als een ernstig misdrijf, ongeacht of het binnen een bedrijf plaatsvindt. Wanneer de diefstal substantiële financiële schade veroorzaakt of onderdeel is van herhaaldelijk wangedrag, kunnen de autoriteiten besluiten tot vervolging over te gaan.

Voor werkgevers betekent dit dat zij verplicht zijn om diefstal te melden bij de politie, vooral als er duidelijk bewijs is van het misdrijf. Werknemers die betrapt worden op diefstal riskeren niet alleen ontslag, maar ook juridische consequenties, waaronder gevangenisstraf. Dit onderstreept het belang van een duidelijk beleid op de werkvloer tegen diefstal en het belang van preventieve maatregelen om dergelijk gedrag te ontmoedigen.

Conclusie

Diefstal op de werkplek is een probleem dat een gecoördineerde aanpak vereist, gericht op preventie, bewustwording, en het waarborgen van integriteit. De vertrouwenspersoon integriteit speelt hierin een onmisbare rol door medewerkers een veilige haven te bieden voor het melden van integriteitsschendingen. Door samen te werken aan een cultuur van openheid en respect, kunnen bedrijven een omgeving creëren waarin diefstal geen voedingsbodem vindt.

Persoonlijke hulp nodig of vragen?

Ben je door dit artikel geïnteresseerd geraakt wat een vertrouwenspersoon van Trustlr voor jouw organisatie kan betekenen. Plan een gesprek in of download onze brochure.

Externe vertrouwenspersoon

Een betrouwbare keuze voor Nederlandse ondernemingen.

Externe vertrouwenspersoon Trustlr