Hoe zit het eigenlijk met intimiteiten op de nieuwjaarsborrel?
Hoe zit het eigenlijk met intimiteiten op de nieuwjaarsborrel? Nederland maakt zich klaar voor de feestdagen. Veel organisaties luiden de kerst en het nieuwe jaar in met een borrel. Uiteraard mag dan de glühwein of de glas bubbels niet ontbreken, om te toasten op een goede afsluiting van het jaar. Veel werknemers kijken dan ook reikhalzend uit naar de befaamde – of beruchte?- kerstborrels van hun werk. ‘Weet je nog, Pietje die vorig jaar een drankje teveel op had en net iets te uitbundig werd op de dansvloer?’ of ‘ik had gezien dat Hans en Els vorig jaar met z’n tweeën in een taxi stapten’. Als er alcohol in het spel is zien we dat grenzen vervagen en collega’s intiemer worden. Bij de gelukkig-nieuwjaar-wensen worden vaak ook nog drie zoenen gegeven. En laat dat net die collega zijn die toch al iets te amicaal met vrouwen omgaat. Is het je trouwens opgevallen dat het altijd vrouwen zijn die gezoend worden? Het is niet zo dat mannen elkaar drie zoenen geven…
Hoe overleef jij de kerst- en nieuwjaarsborrel en ongewenste intimiteiten die daarmee gepaard kunnen gaan?
Drie tips voor intimiteiten op de nieuwjaarsborrel voor iedereen om het gezellig te houden:
Tip 1: Werkgevers moeten voor een veilige werkomgeving zorgen, ook op de werkborrels.
Leidinggevenden en managers doen er goed aan om medewerkers te wijzen op gewenste en ongewenste omgangsvormen. Nog mooier zou het zijn als tijdens het plenaire praatje op de borrel wordt ingegaan op hoe we met elkaar omgaan en wat we vooral niet moeten doen. Laten we vooral de kerstgedachte, wees lief voor elkaar, hoog houden! Het speech moment is ook een uitgelezen kans om op een positieve mannier de aandacht van je team te vestigen op gewenst gedrag en omgangsvormen in het nieuwe jaar. Dit is goed voor de sfeer op de borrel, maar ook voor de werkcultuur op de lange termijn.
Tip 2: Geniet, maar drink met mate.
Grenzen vervagen als er alcohol in het spel is, zo simpel is dat. Wees bewust van je gedrag, dus drink niet teveel. Zeker als je de volgende dag niet wakker wilt worden met spijt van je gedrag! Als je ziet dat een andere collega net een glas teveel op heeft, spreek diegene dan aan op zijn gedrag. Als je ziet dat iemand over de scheef gaat, is het prima om diegene daarop aan te spreken en om voor te stellen om een taxi voor diegene te bellen. Waarschijnlijk is diegene je nog dankbaar ook de volgende dag.
Tip 3: Vraag of je een knuffel of drie zoenen mag geven.
Contact hebben met elkaar is menselijk. We moeten vooral ook niet té zakelijk en afstandelijk met elkaar omgaan op de gezellige momenten samen. Er is pas sprake van ongewenste initimiteit als de ontvanger het zo ervaart. Wil je een de ander een knuffel of drie zoenen op de wang geven? Vraag of het mag! En wil jij als ontvanger die knuffel of zoenen vermijden? Loop dan met uitgestoken hand op iemand af en roep van de voren ik zal je een hand geven; fijne kerst en gelukkig nieuw jaar! Zo is de boodschap duidelijk en heb jij die net iets té amicale collega afgewend.
Trustlr wenst iedereen een fijne kerst en gezond en gelukkig 2024. En vooral een hele fijne werkcultuur toe!
Groet,
Het Trustlr team